Hoe Sluit Je Een Subwoofer Aan in Je Auto? Een Complete Gids - AutoSound24

Op werkdagen voor 10:00 besteld, vanavond in huis

Gratis verzending vanaf €100

Veilig bestellen en betalen

Deskundig advies van de specialist

Hoe Sluit Je Een Subwoofer Aan in Je Auto?

Een upgrade van je auto-audiosysteem met een subwoofer verrijkt je muziekbeleving met diepe, indrukwekkende basgeluiden.
23 April 2024

Het toevoegen van een subwoofer aan je auto-audiosysteem kan de muziekbeleving aanzienlijk verbeteren door diepe, resonante bastonen toe te voegen. Of je nu de diepe beats van je favoriete nummers wilt voelen of gewoon een rijker geluidsspectrum wilt ervaren tijdens het rijden, het aansluiten van een subwoofer is een geweldige stap. Er zijn twee primaire manieren om een subwoofer in je auto te installeren, afhankelijk van het type radio dat je hebt: via een RCA-kabel met een aftermarket radio of via high-level input met een originele (OEM) radio. Laten we beide methoden eens nader bekijken.

Aansluiten Met Een RCA-Kabel (Aftermarket Radio)

Heb je een aftermarket radio geïnstalleerd? Fantastisch! Deze radio's zijn vaak uitgerust met meerdere RCA-uitgangen die het aansluiten van externe apparaten zoals een versterker voor je subwoofer vergemakkelijken. Hier is hoe je te werk gaat:

  1. Zoek de RCA-uitgangen: Achter op je aftermarket radio vind je RCA-uitgangen gelabeld met 'Subwoofer' of 'Sub Out'. Dit zijn de connectoren waar je de subwoofer op aan wilt sluiten.
  2. Maak de verbinding: Gebruik een RCA-kabel om deze uitgangen te koppelen aan de RCA-ingangen op je versterker. Let op de kleurcodering: sluit rood op rood (rechts) en wit op wit (links) aan, zodat het geluidssignaal correct wordt overgedragen.
  3. Afstellen: Na het verbinden van de kabels, stel je de versterker in voor optimale prestaties. Pas de gain en crossover-instellingen aan tot het geluid uit je subwoofer helder en krachtig is.

Aansluiten Met High-Level Input (Originele/OEM Radio)

Als je liever de originele radio in je auto behoudt, geen zorgen! Ook zonder RCA-uitgangen kun je nog steeds een subwoofer aansluiten. Dit doe je met de zogenaamde high-level input:

  1. Tap in op de Luidsprekerkabels: Je moet signalen van je OEM-radio halen door de bestaande luidsprekerkabels te gebruiken. Dit betekent dat je aansluit op de kabels die naar de luidsprekers in je auto leiden.
  2. Verbind met de Versterker: Sluit deze kabels aan op de high-level inputs van je versterker. De versterker zal deze speaker-level signalen omzetten naar een lijnniveau geschikt voor je subwoofer.
  3. Afstellen: Net als bij de RCA-aansluitmethode, moet je mogelijk de instellingen van je versterker aanpassen om de beste geluidskwaliteit uit je subwoofer te halen.

Belangrijke toevoeging voor auto's met een OEM-versterkt systeem
Als je auto uitgerust is met een origineel versterkt audiosysteem, kun je de high-level inputs niet rechtstreeks gebruiken. In dit geval heb je een High Power High Low Converter nodig, zoals de Connection SLI2.2. Deze converter vormt het hoge uitgangssignaal van je OEM-versterker om naar een signaal dat geschikt is voor de input van je subwooferversterker.

De 12V Stroomvoorziening voor je Actieve Subwoofer (of versterker)

Naast het aansluiten van je subwoofer via RCA-kabels of high-level inputs, is het essentieel om de stroomvoorziening correct te regelen. Een actieve subwoofer, die een ingebouwde versterker heeft, vereist een stabiele 12V stroomvoorziening direct van de accu van de auto.

  1. Directe Verbinding met de Accu: Voor de stroomvoorziening van je actieve subwoofer trek je een stroomkabel direct van de positieve (+) pool van de autoaccu naar de versterker. Deze kabel moet dik genoeg zijn om de vereiste stroom te leveren zonder oververhitting. Het is ook cruciaal om een zekering dicht bij de accu te plaatsen binnen ongeveer 45 cm van de positieve accupool voor veiligheid.
  2. Aarding: Zorg voor een solide aardverbinding. De aardingskabel moet worden bevestigd aan een schoon, metaal deel van het chassis van de auto, zo dicht mogelijk bij de versterker. Dit helpt om ruis te verminderen en te zorgen voor een veilige en effectieve stroomkring.
  3. 12V+ Remote Kabel: Bij gebruik van een RCA-aansluiting is het noodzakelijk om een 12V+ remote kabel aan te sluiten. Deze kabel wordt gebruikt om de versterker aan en uit te schakelen samen met je autoradio, waardoor voorkomen wordt dat de versterker continu stroom verbruikt als de auto uit staat. De remote kabel wordt meestal aangesloten op de remote uitgang van de aftermarket radio, die alleen stroom levert als de radio aan staat.

Let op: Als je de high-level input gebruikt (bijvoorbeeld met een OEM-radio), is de 12V+ remote kabel niet altijd noodzakelijk, omdat sommige versterkers automatisch kunnen inschakelen via het luidsprekersignaal. Echter, dit is afhankelijk van het specifieke model en merk van de versterker, dus het is belangrijk om de handleiding van je versterker te raadplegen.

Door de voeding van je actieve subwoofer correct aan te sluiten, zorg je voor een veilige, betrouwbare en hoogwaardige geluidsbeleving in je auto. Vergeet niet om alle verbindingen zorgvuldig te controleren en te testen voordat je het volledige systeem in gebruik neemt.

Het integreren van een subwoofer in je auto-audiosysteem kan je muziekervaring aanzienlijk verbeteren. Of je nu kiest voor een aansluiting via een RCA-kabel of via high-level input, beide methoden zorgen ervoor dat je onderweg kunt genieten van diepe, rijke bassen. Zorg ervoor dat je de instellingen afstemt voor de beste luisterervaring en rij veilig!